Kako pomoći detetu koje se suočava sa problemima u učenju?


Saveti Saveti


Nezavisno od uzrasta vašeg deteta, problemi sa učenjem mogu se javiti u bilo kom trenutku. Bilo da se radi o savladavanju prvih slova i brojeva, ili pak o pripremi za srednješkolsko i fakultetsko obrazovanje, ovi problemi na prvi pogled deluju nerešivo i opterećujuće. Međutim, ako im budemo pristupili na pravi način i ako budemo pokušali da razumemo svoje dete i teškoće koje nastaju u procesu učenja, problemi ovog tipa mogu da nestanu brže nego što očekujemo. Međutim, da bi se to desilo, potrebno je da se oba roditelja uključe u proces učenja, a nekada bi trebalo potražiti i pomoć sa strane. Dakle, ako se i vaše dete sreće sa problemima prilikom savladavanja školskog gradiva, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate.


Razgovarajte sa svojim detetom

Ovo bi moglo da deluje kao najopštiji savet sa svetu, ali činjenica je da rešavanje svakog problema kreće od razgovora sa detetom. Budite otvoreni i iskreni, i pokušajte da razumete srž problema. Neka deca ne razumeju gradivo jer ne mogu da prate tempo kojim učitelji, nastavnici ili profesori predaju, dok se kod drugih problem krije u tome što imaju previše obaveza da bi se fokusirali na školu. Kod trećih, međutim, radi se o strahu da će biti izopšteni u društvu ukoliko budu imali previše dobre ocene. Stoga morate otvoreno razgovarati sa svojim detetom i potruditi se da shvatite o čemu se radi. Kada to uradite, biće vam lakše da rešite problem i njegove posledice, a tako ćete najbolje i najefikasnije pomoći svom detetu.


Potražite pomoć stručnjaka

Kod ranijih generacija, probleme u učenju rešavali su sami nastavnici ili profesori u školama - nakon nastave, deca bi ostajala na dodatnim časovima koji su bili namenjeni boljem razumevanju gradiva. Danas to, međutim, nije tako česta praksa, ali je među roditeljima ostala navika da potraže pomoć stručnjaka koji će pomoći njihovom detetu bolje nego oni sami. Zato oni traže ljude koji se bave podučavanjem, bilo da su to drugi nastavnici i profesori, ili pak neke mlađe osobe sa temeljnim znanjem školskog gradiva. Iz tog razloga su kvalitetni oglasi za podučavanje i dalje veoma popularni, ali kada budete tražili nekoga ko će pomoći vašem detetu, odlučite se za osobu sa najviše znanja i iskustva u materiji koju predaje.



Pokušajte da pomognete sami

Ukoliko želite da pomogete svom detetu sami, morate odmah da shvatite da ovo neće biti lak posao. Današnji roditelji su bili đaci pre deset, dvadeset ili trideset godina, i stoga je vrlo verovatno da se ne sećaju kakvo znanje bi trebalo da prenesu na svoju decu. No, ako se potrudite i proučite njihove knjige i radne sveske, te ako pristupite ovom procesu iskreno i otvoreno, sigurno ćete shvatiti o čemu se radi i kako da pomognete svom detetu što više možete. Ipak, nemojte da pretvorite ovaj proces zajedničkog učenja u naviku i nemojte da rešavate zadatke svog deteta sami, već ih naučite da se oslone na znanje koje stiču u školi i da bi trebalo da koriste sopstvene moći zaključivanja i učenja.


Razgovarajte sa nastavnim kadrom

Mnogi ljudi vide ovu ideju kao poslednji korak na koji se odlučuju tek kada shvate da ništa drugo ne donosi tražene rezultate, ali to ne bi trebalo da bude tako. Umesto toga, nemojte čekati da vidite šta će se desiti, nego idite u školu i razgovarajte sa učiteljima, nastavnicima ili profesorima svog deteta. Tako ćete možda shvatiti odakle nastaje otpor prema učenju i moći ćete da sasečete problem u korenu.

Pomoći detetu koje ima problema u učenju nije lako, ali to je nešto sa čime se svaki savremeni roditelj suočava. Pratite ove ideje, pokušajte da ih iskoristite najviše što možete, i uživajte u saznanju da ćete pomoći svom detetu da reši sve probleme sa učenjem sa kojima će se sretati i u budućnosti!








Srodni tekstovi:


Upis u srednju školu – važna odluka svakog osnovca

Završetak osnovne škole i upis u srednju predstavlja veoma važnu prekretnicu u životu svakog osmaka....

Detaljnije

Trotineti za decu: bezbedna i zabavna vožnja na dva točka

Trotineti su postali izuzetno popularni među decom širom sveta. Ova mala prevozna sredstva na...

Detaljnije

Mlinci sa piletinom koje će vaše dete obožavati!

Mlinci sa piletinom se mogu svrstati u omiljenu hranu na srpskoj trpezi. Kada pogledate mlince prva ...

Detaljnije

Ideje za zdrav visokoproteinski doručak za decu

Kada su proteini uključeni u doručak, pomažu u ubrzavanju metabolizma, održavanju stabilnog nivoa &s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS