Plastični rezervoari za vodu – jednostavan sistem ugradnje


Saveti


Obezbeđivanje potrebne vode za piće danas je uglavnom regulisano sistemom gradskih i seoskih vodovoda, uz postavljene cevi i sve druge neophodne instalacije. Kako se u modernom vremenu neprekidno razvijaju nove ideje i primenjuju savremene tehnologije, postoji rešenje i za one terene, kao i mesta na kojima nije izvodljivo uspostaviti sistem vodovoda za dobijanje potrebne vode za piće. Konkretno, u te svrhe koriste se plastični rezervoari, koji mogu biti podzemni i nadzemni, u zavisnosti od konkretne namene. Dok se uglavnom velike nadzemne cisterne i drugi tipovi koriste za navodnjavanje poljoprivrednih i drugih površina, podzemni su savršen izbor za čuvanje izvorske, čiste vode za piće. 

Konkretno, danas postoji veliki broj rezervoara od plastike namenjenih vodi za piće, koja se može podzemnim putem direktno dovesti od izvora do potrebne lokacije – kuće, vikendice, kolibe i slično. Na taj način, rešava se pitanje pijaće vode, dok se rezervoari manjeg kapaciteta mogu instalirati i kao nadzemni sa slavinom, za svakodnevno korišćenje u određenom ambijentu. Osnovna dva tipa plastičnih rezervoara, jesu vertikalni i horizontalni, koji se razlikuju prema položaju, ali i načinu ugradnje. Zbog svega toga, u nastavku će biti objašnjeni rezervoari od plastike kao pojam, a zatim i vertikalna, kao i horizontalna varijanta. 


Rezervoari od polietilena – važan izum novog doba

U svakom trenutku, potrebno je obezbediti dotok vode, bilo da se radi o stambenom ili poslovnom objektu, vikend kućama, kolibama na selu ili drugim objektima. Kao neophodan resurs koji zadovoljava osnovne potrebe ljudi, voda mora biti uvek čista, sveža, kao i bez bilo kakvog ukusa, boje ili mirisa. U tom smislu, značajnu olakšicu pružaju rezervoari od polietilena, odnosno plastike, koji su potpuno bezbedni, sigurni i jednostavni za korišćenje. 

U najvećoj meri se ugrađuju ispod površine zemlje kao horizontalne varijante za dovod vode od izvora, gde se čuvaju za piće u bogatom kapacitetu, koji često prelazi i cifru od nekoliko desetina hiljada ili čak stotina litara. Takođe, koriste se i kao vertikalni nadzemni sa istom namenom, a dodatno se dobijaju specijalni priključci – česme i slavine, poklopci sa ojačanjima i mnogo drugih dodataka uz koje je konzumacija vode jednostavna i efikasna. 


Vertikalni rezervoari pijaće vode – jednostavna konstrukcija i postavljanje

Vertikalni plastični rezervoari predstavljaju idealno rešenje za čuvanje pijaće vode, a sjajni su za ograničene prostore i manje površine ambijenata. Mogu se koristiti pojedinačno u potrebnoj zapremini, ili kao čitav sistem rezervoara za dugoročno snabdevanje vodom za piće. Na njih se često nadograđuju drugi delovi – odbojnici, nosači i drugo, u zavisnosti od namene, jer imaju multifunkcionalan karakter. 

Brzo i jednostavno se ugrađuju, odnosno postavljaju na ravnu površinu, kako bi bila eliminisana mogućnost prelivanja vode, prosipanja, pomeranja ili izlaganja mehaničkim oštećenjima. U pogledu dimenzija, prečnik se kreće od 600 do 3.000 milimetara okvirno, visina od 900 do 7.100 milimetara, a zapremina od 250 do 50.000 litara, ali to zavisi od samog proizvođača. Lakoća održavanja klasičnim sredstvima za prečišćavanje dodatna je prednost ovih rezervoara, uz povremeno pražnjenje i čišćenje unutrašnjosti, dok je rok upotrebe realno neograničen.


Horizontalni rezervoari od plastike – efikasna ugradnja i održivost

Pored vertikalnih, danas se koriste i horizontalni plastični rezervoari za pijaću vodu, koji se još nazivaju i cisternama od polietilena. Najčešće, koriste se za skladištenje tehničke i pijaće vode, a od davnih vremena poznati su po izuzetnom kvalitetu i očuvanju vode u predelima gde je bila apsolutno retka, neophodna i dragoceni resurs. U pogledu čuvanja pijaće vode, najčešće se ugrađuju ispod površine zemlje, kako bi ispunili kapacitet tečnošću koji se kreće od 1.000 do 200.000 litara, što je zaista neverovatno. Posebno su važni u predelima gde je navodnjavanje problem, voda je niskog vodostaja i bitno je formirati rezerve. 

Imaju izdužen oblik, lako se postavljaju ispod površine zemlje, skladište vodu sa izvora i čuvaju je u ispravnom stanju duži vremenski period. Izuzetno su praktično rešenje za situacije u kojima je bitno dovesti vodu od bunara ili izvora i koristiti u domaćinstvu. Postojani su na temepraturama i do – 30, pa sve do + 60 stepeni celzijusa, što ih čini izuzetno otpornim. Takođe, neophodno je istaći da su hemijski inertni i ne utiču na kvalitet vode svojim polietilenskim sastavom, dok je uvek preporuka kontrolisati pH vrednost tečnosti.

Vetikalni i horizontalni rezervoari za vodu predstavljaju multifunkcionalno i praktično rešenje za snabdevanje ovom tečnošću pre svega domaćinstava, a zatim i različitih delatnosti. Sjajan su izbor za vikendice i kuće na selu u kojima ne postoji dotok sveže vode za piće, imaju značajan kapacitet i kvalitetno čuvaju tečnost bez bilo kakvih promena. Štede prostor, daju vodu uvek gde je potrebna i sve to uz povoljne cene.



 






Srodni tekstovi:


Kako odabrati najbolje i pouzdane pelene za bebe?

Neizostavan deo dolaska na svet novorođenčeta, prvih dana u porodilištu, a zatim i svakodnevn...

Detaljnije

Šta je đacima danas zaista neophodno za učenje i svakodnevni rad

  Nova školska godina je blizu, skoro odmah iza ugla, i krajnjeje vreme da se za nj...

Detaljnije

Kako naterati decu da zavole mesta koja im izazivaju strah?

Mnoga mesta koja su deo svakodnevnog života mogu izazvati strah ili nelagodu kod dece. Međutim, sa p...

Detaljnije

Koje su najveće prednosti učestvovanja u programu razmene učenika i da li prihvatiti ovakvu šansu?

Program razmene učenika je jedna od najvećih šansi za usavršavanje i dokvalifikaciju p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Decije ćoše. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS